#turismus

Jak vzniká destinační video?

Každé místo má své unikátní Genius loci. Tvorba videa je umění, které spočívá v zachycení této nehmatatelné atmosféry místa. Záběry pečlivě vybíráme a kombinujeme, aby si diváci plnými doušky užili ducha daného místa. Jak probíhá tvorba destinačního videa?

Publikováno 1. 12. 2021

Tvorba videí nás baví. Videa natáčíme s citem a pečlivostí tak, abychom divákům dopřáli co nejkrásnější vizuální zážitek. Chceme, aby se lidé při sledování videa vcítili do jedinečnosti místa, na které se dívají. Každé místo má své unikátní Genius loci. Tvorba videa je umění, které spočívá v zachycení této nehmatatelné atmosféry místa. Záběry pečlivě vybíráme a kombinujeme, aby si diváci plnými doušky užili ducha daného místa. Věříme, že i ta nejmenší drobnost dotváří perfektní celek. Jak probíhá tvorba destinačního videa?

 Podívejte se na naše destinační video z Prahy

1. Příprava

Na úvodní schůzce zjistíme záměr vašeho videa. Koho má oslovit? Co je cílem? Jak má být dlouhé? Na základě vašich odpovědí promyslíme koncept destinačního videa a navrhneme tzv. moodboard. Ten vyjádří umělecký záměr destinačního videa a zachytí správnou náladu a jedinečnou atmosféru místa. Zvolíme paletu barev, která určí tonalitu videa. 

  moodboard - barevná paleta

 

Jakmile si moodboard odsouhlasíme, můžeme vyrazit do terénu. Lokalitu si podrobně prozkoumáme, navnímáme a zmonitorujeme všechny detaily (například trasu slunce během dne).

Až budeme mít všechny důležité informace, vytvoříme storyboard. Tento podrobný příběh videa popisuje výběr scenérií a záběrů, technologie natáčení (hyperlapsy, záběry z dronu) a metodu střihu (dynamický střih, flow). Storyboard s vámi vyladíme k naprosté spokojenosti

 

2. Plánování 
Před samotným natáčením podrobně naplánujeme veškeré aktivity. Nejdůležitější je vytvořit logistický plán s časovým rozpisem. Plán zahrnuje podrobný rozpis záběrů na určité časy pro každý tým. Více týmů potřebujeme proto, abychom stihli natočit více lokací za ideálních světelných podmínek. 

 

3. Natáčení 
Konečně přichází na řadu natáčení. Večer před natáčením si pro jistotu procházíme záběry, zjišťujeme, jestli máme všechnu techniku, nabíjíme baterie, kontrolujeme zálohování. Technické zázemí máme v naší obytné dodávce. 

Pro ten nejlepší záběr je klíčové správné načasování. Tento záběr jsme plánovali cca měsíc dopředu, kdy jsme sledovali podmínky (vlhkost vzduchu, předpovědi počasí i oblačnost). 

video Karlstejn 

Jaké používáme metody natáčení?  

Timelapse video (časosběr) 
Naše timelapse videa mají šťávu. Umíme naplánovat plynulý časosběr s ohledem na počasí, pohyb a vrstvy mraků, východ slunce a jeho přesné zaměření. Těšte se na dokonale ladné timelapse záběry bez třepání (tzv. “flickeru”).

Statické záběry 
Výborné pro přesné zachycení detailu - například záběr na ruce kuchaře dodá videu autenticitu a lidský rozměr. 

statický záběr

Hyperlapsy 
Hyperlaps záběry okoření každé destinační video. Zachytit můžeme například zrychlený přechod z noci do dne a to v pohybu jako z kamerové jízdy (využíváme vlastní metodu, kterou jsme zatím v českých videích neviděli).

Velkou výhodou hyperlapsů jsou rozmazané obličeje lidí, díky kterým nemusíme řešit GDPR. Bez zbytečného papírování se tak dají třeba natočit historická centra měst. Mistrovsky zvládnutý hyperlapse obohatíme o autentické zvuky přímo z místa činu, abychom diváka vtáhli do děje. 

Hyperlapsy můžeme natáčet i uvnitř, například průlet budovou.

Záběry z dronu

Záběry z dronu vypadají vždycky skvěle. Během zlaté hodinky jsou letecké záběry ještě krásnější. Proto jsme v této době připraveni na place (někdy i na více placech), abychom při natáčení dronem zachytili ty nejluxusnější záběry. 

 

Pro techniky: Při zvládáme i složitější kamerové pohyby, jako například push in kombinovaný s poklesem a švenkem nahoru. Nebo obecně oblíbený orbit kombinovaný s přiblížením nebo oddálením od místa zároveň s klesáním nebo stoupáním. Často ale použijeme obyčejný reveal nebo push in. 

4. Video vyladíme, přidáme vizuální efekty a sound design 

A jsme zpátky ve studiu, kde se můžeme pustit do postprocesu - záběry stříháme a upravujeme k naprosté dokonalosti.

Pracujeme v programech Adobe Premiere Pro, Adobe After Effects a barvy tuníme v coloring v Davinci Resolve. Videa doplníme infografikou, texty, ručně kreslenými a animovanými mapami. Samozřejmostí je finální coloring a render.

Infografika 
Destinační video můžeme osvěžit animovanou kresbou lokace. Je také možné přidávat texty přímo k památkám, aby při mluveném komentáři divák přesně věděl, o čem je řeč.

Sound design

Sound design je klíčový pro navození pocitu, že se divák nachází přímo na místě. Abychom působili na všechny smysly, zvuky nahráváme v dané lokalitě a ladíme je i v postprodukci.

Jakou techniku používáme? 

  • Technika: Blackmagic 6K, 4K, Objektivy Canon (L série) a Sony (G Master objektivy), ultraširoká ohniska např. pro natáčení stísněných interiérů
  • Sony A7R3, Sony A7S3, monitor Atomos Ninja a Atomos Inferno
  • Dron: Inspire 2, Zenmuse X7 objektivy: 16mm, 35mm, 50mm
  • Dron 2 : DJI Mavic 2 Pro - pro orbity, push-iny (záložní dron)
  • Dron 3: DJI Mavic 3 Cine - pro orbity, push-iny 
  • Stabilizátor: Ronin RS 2 Pro, Ronin MX, Easy Rig
  • Zvuk: Zoom h6 black, Zoom H2n
  • Světla: Aputure pro dosvětlení interiérů dle potřeby (můžeme svítit i z venku pro simulaci slunečního svitu), odrazné desky, rozptylové panely, mlhostroj, minicentrála.

Ukázky naší práce