#novinky

TikTok pod drobnohledem: Jaké hrozby skrývá zábavná sociální síť?

TikTok je populární mezi mladými díky personalizovanému obsahu, ale jeho bezpečnostní rizika jsou stále větším problémem. Čínský zákon vyžaduje ukládání a poskytování dat vládě, což vyvolává obavy o soukromí a zneužití dat. Evropa a USA se snaží rizika regulovat, ale Evropa zaostává v otázkách šíření dezinformací a zneužití dat. Partnerství s Oracle v USA by mohlo přinést více bezpečnostních opatření.

Publikováno 8. 5. 2023

Minimálně 1 hodina denně, většinou však mnohem víc – tolik času tráví teenageři na sociální síti TikTok.* Platformu vytvořila v roce 2016 čínská společnost ByteDance, brzy se stala oblíbenou po celém světě, a to především u mladšího publika. Čím to? Za obrovskou popularitou stojí především algoritmus, který nabízí uživatelům vysoce personalizovaný obsah. 

V posledních měsících plní média titulky o bezpečnostních rizicích platformy. Podobně jako ostatní velké sociální sítě i TikTok shromažďuje velké množství uživatelských dat – uživatelovo místo pobytu, informace o používaném zařízení nebo historii prohlížení. Z podstaty věci má aplikace přístup také ke kameře a mikrofonu na telefonu. Problémem je jednoznačně nízká důvěryhodnost vedení firmy, a to jednak v kontextu minulých skandálů špehování prostřednictvím sítě a vztahu společnosti vzhledem k Čínské lidové republice.

Čínská vláda totiž v roce 2017 schválila kontroverzní zákon, který vyžaduje, aby všechny společnosti působící v zemi ukládaly data a poskytovaly vládě přístup k datům na vyžádání. I když je zneužití dat složité spolehlivě ověřit, veřejností koluje několik znepokojujících zpráv o monitoringu soukromých účtů na území Číny.* Právě takové incidenty vedly členy amerického senátu a kongresu k řadě dotazů na šéfa TikToku – Shou Zi Chewa – ohledně ochrany dat a soukromí uživatelů používajících aplikaci na území USA. 

Kromě bezpečnostních rizik existují obavy, že čínská vláda by mohla využít TikTok k šíření dezinformací v oblastech svého zájmu

Regulace TikToku Evropě a USA

Jak Evropská unie, tak USA od roku 2020 proto řeší bezpečnostní rizika, spojená se zmíněnými problémy. 

V kontextu sociálních médií Evropská unie již přijala konkrétní opatření, a to zejména u ochrany dětí a mládeže. Zásadní je směrnice o ochraně osobních údajů, známá jako GDPR. Je ale otázkou nakolik ji TikTok na území Evropy dodržuje.

Evropské země bohužel dosud neřeší případné zneužití dat, která nejsou uchována na území evropských států nebo případné šíření čínských zájmů prostřednictvím této sítě. Zůstává jen u varování na místní úrovni, jedno takové nedávno vydal v  České republice l Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Další vývoj v Evropě bude nejspíše ovlivněn strategií, jakou nastaví USA. Snahy o omezení TikToku odstartovaly už za vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se dekretem pokusil  zcela zakázat působení TikToku v USA. Kvůli právním nejasnostem ale dekret nikdy nevešel v platnost.

V současnosti je zásadní partnerství společností Oracle a TikTok, které má zajistit, že americká vláda získá přístup k datům amerických uživatelů. Vznikla také iniciativa Clean Network – ta má za cíl zajistit, že komunikační a datové sítě budou  v souladu s americkými hodnotami a a dostatečně chráněny před zahraničním zásahem.

Tím ale americké snahy o zpřehlednění celé situace nekončí. Americký senát a kongres pozval vedení TikToku k výpovědi ohledně nejasnostem spojených s působením firmy v USA. Výkonný ředitel firmy se například musel zpovídat ze skandálu, kdy zaměstnanci TikToku monitorovali nepřátelsky naladěné americké novináře. Jeho výpověď však spíše před veřejností zviditelnila další problémy, které působení TikToku v demokratických zemích provází.

Pokud přesto zvažujete zřízení TikTokového účtu pro vaši firmu nebo instituci, podívejte se sem.

 

* Výzkum í Ofcom UK 2020: teenageři v letech 12–15 let na platformě tráví 71 minut denně, což je více než na Instagramu. 
Případ  lokace občanů skrze data čínské taxi dopravy Didi Chuxing při protestech v hlavním městě.

Ukázky naší práce