#sociální služby

“Tři minuty neutuchající zkázy” - tornádo na jižní Moravě

Před více než rokem jsme mohli vytvořit nový web a virtuální prohlídku pro S-centrum Hodonín. Krásný domov na jihu Moravy, s rozlehlou zahradou a velkým altánem. Na konci června byl tento domov zasažen ničivým tornádem.

Published 12. 5. 2020

Domov se stal během několika chvil neobyvatelným, uživatelé museli být evakuováni, opečovávaná zahrada zmizela. Hlavní budova skončila bez střechy, která poškodila v okolí stojící auta. Dlažební kostky z chodníku tornádo vytrhalo a vrhalo je proti vratům technické budovy. Elektřina brzy vypadla, stejně jako záložní zdroje. Z udržované zahrady nic nezbylo, ani altán s velkými dřevěnými trámy.

S-centrum Hodonín se na nás brzy obrátilo s žádostí o pomoc. Zaměstnanci měli přístupy do redakčního systému uložené na pracovních počítačích, ke kterým se nemohli dostat. Hned na začátku jsme jim proto pomohli s předáním těch nejdůležitějších informací na web. Zda jsou všichni uživatelé v pořádku, kam byli evakuováni, na koho se mohou v případě dalších dotazů obrátit.

Domov nás oslovil, zda bychom jim pomohli s prezentováním nového stavu jejich zařízení. Jaký je rozsah škod, co vše bude třeba opravit, kam byli přemístěni uživatelé. Bylo nám jasné, že takhle můžeme i my trochu pomoci lidem postiženým tornádem a tak jsme se bez nároku na honorář vydali na místo.

Vytvořili jsme video s ředitelem domova, které dokumentárním stylem mapuje všechny škody a proměnu domova. Také jsme aktualizovali virtuální prohlídku centra. Teď si mohou návštěvníci prohlédnout stav před a po tornádu. Pro tyto nové záběry jsme použili metodu aerial photography, neboli focení objektu za využití dronu. Díky tomu jsou dobře viditelné stopy tornáda nejen na budově centra, ale i na okolním porostu.

Pokud byste chtěli i vy přispět na obnovu S-centra Hodonín, všechny instrukce naleznete zde. Najdete tam také fotky zaměstnanců jen pár minut po katastrofě.

References